Zutphen, cursus mededogen najaar 2020

Mededogen en visualisaties in de verschillende bardos

In Zutphen worden zes avonden georganiseerd over mededogen (en vriendelijkheid) in de verschillende bardos. De bardos zijn overgangsfasen die zich zowel afspelen tijdens ons leven als tijdens ons sterven. De avonden beginnen op dinsdagavond 29 september om 19.30 uur en eindigen op 10 november om 21.30 uur. De avonden vinden plaats in Dat Bolwerck en kosten E 120,- inclusief koffie, thee en dergelijke. Het is mogelijk om je voor de cursus op te geven via de cursus mededogen op de website van Dat Bolwerck. Het is ook mogelijk om daar te betalen.

Boek
Het is voor deze cursus nodig het boek van Sebo Ebbens aan te schaffen. Dat boek kost E 24,95 in de winkel, en kost E 20,- op de eerste avond. De titel van het boek is: ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’. Het boek is uitgegeven bij Asoka. De cursus wordt gegeven door Sebo Ebbens. 

Mededogen
Tijdens de cursus staat de ontwikkeling en de versterking van ons mededogen centraal. Het gaat dan om mededogen zowel tijdens ons leven, als rond en na ons en andermans sterven. Leven en sterven zijn in het Tibetaans boeddhisme immers sterk gekoppeld. In deze cursus worden er naast directe beoefeningen die mededogen bevorderen, ook aandacht te besteden aan het verder ontwikkelen en versterken van ons mededogen via visualisaties. Al deze beoefeningen zijn te vinden in deel 2 van het boek van Sebo Ebbens. Naast het doen van de verschillende beoefeningen wordt er ook ingegaan op hoe we deze beoefeningen in de verschillende bardos kunnen inzetten. Daarmee komen ook onderwerpen uit deel 1 van het boek aan de orde. 

Concept programma
Het plan is om de volgende beoefeningen langs te lopen. Het is niet precies bekend hoeveel tijd de verschillende beoefeningen zullen vragen. Vandaar dat er hier een algemene beschrijving van het programma wordt gegeven. Het programma kan verder altijd in overleg aangepast worden aan wensen van de deelnemers. 

  1. Shamatha meditatie. Dit is beoefening 4 in het boek en is te vinden op blz. 155 en verder. Shamatha meditatie heet ook wel rust meditatie. Het brengt onze geest tot rust. Als onze geest (meer) tot rust is gekomen is het gemakkelijker om de aandacht bij de verschillende beoefeningen te houden die in deze cursus worden aangeboden.
  2. De essentiële phowa beoefening. Dit is beoefening 14 in het boek en is te vinden op blz. 229 van het boek. Dit is een beoefening met een visualisatie. Deze beoefening is oorspronkelijk bedoeld om in te zetten op het moment van sterven voor onszelf of anderen, mits we er enige ervaring mee hebben opgedaan. Maar de beoefening is ook prima in te zetten tijdens ons leven voor zowel onszelf als anderen.
  3. De beoefening van tonglen. Dit is beoefening 9 in het boek en is te vinden op blz. 187 en verder. Deze beoefening is altijd in alle situaties in alle bardos in te zetten voor zowel onszelf als anderen.
  4. De beoefening van goed in het begin, midden en einde. Dit is beoefening 8 in het boek en is te vinden op blz. 181 en verder. Deze beoefening kan ons zeer helpen om ons mededogen te versterken in een groot aantal activiteiten die we tijdens ons dagelijkse leven doen. Onze activiteiten worden dan iets meer ander-gericht.
  5. De beoefening van Chenrezig (ook wel Avalokiteshvara genoemd). Dit is beoefening 18 in het boek en is te vinden op blz. 267 en verder. Dit is een beoefening met een visualisatie. De afbeelding van Chenrezig staat hierboven en is in het boek te vinden tegenover blz. 161. Chenrezig is de bodhisattva van mededogen. Deze beoefening is in alle bardos voor zowel onszelf als anderen prima in te zetten. Zie ook de afbeelding hierboven.
  6. De beoefening van de innerlijke en/of behulpzame vriend(in). Dit is beoefening 16 en is te vinden op blz. 247 en verder. Deze beoefening is altijd in alle situaties in alle bardos in te zetten voor zowel onszelf als anderen.
  7. De beoefeningen van Amitabha. Dit is beoefening 19 in het boek en is te vinden op blz. 281 en verder. Het gaat hier overigens over een aantal beoefeningen. Het zijn beoefeningen met een visualisatie. De afbeelding van Amitabha is te vinden tegenover blz. 176. Deze beoefening is volgens het Tibetaans boeddhisme vooral goed in te zetten kort na ons sterven, mits we ervaring met de beoefening hebben opgedaan in ons leven. Volgens vele anderen (dat geldt met name voor de aanhangers van het Zuivere Land boeddhisme) is deze beoefening ook prima in te zetten tijdens ons leven voor zowel onszelf als anderen.

Het plan is verder om het met de deelnemers naar aanleiding van de verschillende beoefeningen uitgebreid te hebben over wat mededogen (en vriendelijkheid) voor ons in ons dagelijks leven betekenen. Het is gewenst om wat ervaring te hebben met shamatha meditatie. Zie hierboven bij 1. Het is niet verplicht.

Zoals altijd hoop ik op een voor alle deelnemers interessante en levendige cursus.
Sebo Ebbens