Zutphen: cursus ‘Het Levensrad’, najaar 2021

In het najaar van 2021 wordt er op 7 dinsdagavonden in Dat Bolwerck een cursus georganiseerd waarin het levensrad centraal staat. De plaats waar de avonden gehouden worden is Dat Bolwerck in Zutphen, Zaadmarkt 112.

Het gaat om de volgende zeven dinsdagavonden: 5 oktober, 12 oktober, 19 oktober, (niet op 26 oktober: herfstvakantie), 2 november, 9 november, 16 november, en 23 november. Op die avonden worden  alle onderdelen van het levensrad doorgesproken (zie hieronder). Bij de verschillende onderdelen worden inleidingen gehouden, oefeningen gedaan, discussies gevoerd, vragen beantwoord, verwijzingen naar het eigen leven gemaakt, en wat dies meer zij. Ook wordt er vaak kort gemediteerd. De cursus belooft daarmee een levendige cursus te worden.

Het levensrad
In de hal van veel boeddhistische kloosters is (was) vaak een afbeelding van het levensrad te vinden (zie de afbeelding). De afbeelding van het levensrad beschrijft in symbolische beelden hoe wij ons vanuit onze verwarring steeds weer in de wereld van het lijden, gedoe en disbalans voortbewegen. Door deze afbeelding in de hal van het klooster op te hangen, kon iedereen zien hoe die dat deed.
Tegelijk geeft het levensrad weer hoe wij ons lijden en gedoe kunnen stoppen. Als we zien hoe we het creëren, zien we ook hoe we het kunnen stoppen. Het levensrad is door deze twee kanten te beklemtonen, een prima inleiding in waar het in het boeddhisme over gaat. 

Het levensrad bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De drie verduisteringen. De drie verduisteringen zijn agressie (dingen van ons afhouden), hechten (dingen vastpakken) en doen alsof onze neus bloedt (onwetendheid). Deze drie zorgen ervoor dat we niet goed zien wat zich in ons en om ons heen afspeelt.
  • Karma. De tweede cirkel beschrijft hoe wij onze gewoontepatronen creëren. Een deel van onze gewoontepatronen versterkt ons lijden en gedoe, een deel daarvan zal dat verzachten. 
  • De zes rijken. De derde cirkel beschrijft de zes rijken. De zes rijken zijn zes manieren waarop we in deze wereld staan. De zes rijken beschrijven de wereld van het lijden en gedoe uitputtend. Het is ook mogelijk in elk rijk om ons van ons lijden te bevrijden. De vijf wijsheden (een cursus die net geweest is) zijn direct verwant met de zes rijken. 
  • De vierde cirkel beschrijft de 12 nidanas (schakels). De nidanas geven weer hoe we stapsgewijs ons lijden en gedoe steeds opnieuw creëren. Als we weten hoe we dat doen, krijgen we meteen de mogelijkheden aangereikt hoe we daarmee kunnen stoppen. Meditatie speelt bij het zien van die mogelijkheden een belangrijke rol. 
  • Boven het levensrad is Yama weergegeven. Het levensrad wordt door hem bij elkaar gehouden. Yama symboliseert tegelijk de tijdelijkheid van ons bestaan. 
  • De Boeddha staat (vaak) rechts bovenin, een maan soms links bovenin. De Boeddha wijst naar die maan. Dit staat symbool voor de mogelijkheid van bevrijding van lijden en gedoe. De maan staat voor ons inherente mededogen, dat we allemaal bezitten. De verwijzing van de Boeddha naar de maan staat voor zijn instructies die we kunnen volgen als we ons van ons lijden en gedoe willen bevrijden. 

Organisatie
De kosten voor de 7 avonden bedragen E 115,-. Dat is inclusief een boekje met achtergrondinformatie, een afbeelding van het levensrad op A3-formaat, koffie, en thee. Je kunt je binnenkort voor deze avonden opgeven bij Dat Bolwerck. Je kunt je nu al opgeven via  contact op deze website. Omdat Dat Bolwerck een ANBI-instelling is, zijn alle cursuskosten (op de kosten voor het schriftelijk materiaal na) als donatie te bestempelen en daarmee aftrekbaar voor de belastingen.