Rotterdam. Zes open studiedagen over leven en sterven, voorjaar 2020

In september en oktober van dit najaar is er in Rotterdam een drietal open studiedagen gegeven over het nieuwe boek van Sebo Ebbens: ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’. Aan deze drie dagen hebben in totaal meer dan 40 mensen meegedaan. 

Vervolgcursus
Op basis van de getoonde belangstelling van een redelijk aantal deelnemers organiseren wij een vervolg van deze studiedagen. Het gaat nu om 6 open studiedagen in het komende voorjaar (2020) in Rotterdam in de weekenden (één zaterdag of zondag per maand). De dagen gaan door. Helaas kunnen er geen nieuwe deelnemers meer meedoen: de cursus is vol. De dagen worden gegeven door de schrijver van het boek: Sebo Ebbens. 

Data
Voor de open studiedagen zijn de volgende 6 data gepland: zondag 19 januari 2020 (geweest), zaterdag 22 februari, zondag 22 maart, zaterdag 18 april, zaterdag 23 mei, en zondag 21 juni.  De studiedagen beginnen om 10.00 uur en eindigen om 16.00 uur.

Het programma in grote lijnen
In die 6 dagen bespreken we de belangrijkste inhouden van het boek (uit deel 1) en beoefenen we de belangrijkste beoefeningen van het boek (uit deel 2). Ook kunnen onderdelen van deze website tijdens de studiedagen een rol spelen. Ook zal er natuurlijk tijd ingepland worden voor onderwerpen of vragen die leven bij de deelnemers. 

Van deel 1 (de theorie) besteden we in elk geval ruime aandacht aan de eerste zeven hoofdstukken. Dat neemt elk een dagdeel. Dat gaat dus om 3,5 dag. Het eerste hoofdstuk gaat over kleine of grote overgangen in ons dagelijks leven. De hoofdstukken 2 t/m 7 gaan over de overgangen in de cyclus van leven en dood: de natuurlijke bardo van leven (ons leven), de bardo van meditatie (vormen van meditatie), de bardo van dromen en slapen (er is vooral aandacht voor dromen), de pijnlijke bardo van sterven (het proces van ons sterven), de heldere bardo van dharmata (de periode vlak na het sterven) en de karmische bardo van worden (het proces van wedergeboorte). In hoofdstuk 8 is een samenvatting van de hoofdstukken 2 t/m 7 te vinden. Deze samenvatting reciteren we elke bijeenkomst. 

Naast inleidingen in deze zeven onderwerpen, de bijbehorende vraag- en antwoord sessies, en de discussies en gesprekken daarover, gaat het in die dagdelen ook over de beoefeningen die direct bij de genoemde fasen in de cyclus van leven en sterven aansluiten. Dat gaat over verschillende vormen van meditatie, analytische meditaties en andere reflecties, en een verscheidenheid aan visualisaties. Deze beoefeningen verhelderen de verschillende fasen in de cyclus van leven en sterven, net zoals de verschillende theorieën rond de fasen de beoefeningen verhelderen. 

Naast deze zeven onderwerpen is er dus ruim tijd om discussies te vervolgen, beoefeningen te herhalen of uit te breiden, of met elkaar in gesprek te gaan over diverse maatschappelijke discussies die op dit moment aan de orde zijn rond leven en sterven. Dat gebeurt allemaal in overleg.  

Kosten en opgeven
De kosten voor de cursus bedragen E 100,- voor de zes dagen. Daarnaast is het noodzakelijk het boek aan te schaffen. De cursus wordt bij mensen thuis gehouden.  

Wij horen graag van jullie!

Hartelijke groet,
Sebo Ebbens en Deborah de Rooij