Recensie boek, Jewel Heart

(Deze recensie komt van een lid van de werkgroep ‘leven en sterven’ van de Jewel Heart Organisatie in Nijmegen: Maria Botden. De recensie is terug te vinden op de website van Jewel Heart  door te klikken op boekrecensies).

“Dit boek laat zien dat je aandachtiger en intenser kunt leven als je je helder bewust bent van je sterfelijkheid. Maar ook omgekeerd als je aandachtig en bewust leeft, zul je als het moment daar is, beter kunnen omgaan met de dood. De auteur geeft uitgebreid aandacht aan beide aspecten met veel oefeningen en reflecties waardoor je leven bewuster en waardevoller wordt. Tegelijk vormen deze oefeningen een voorbereiding op het stervensproces.

Het boek bestaat uit twee delen, het eerste deel met een uitgebreide visie op leven en sterven, met een toelichting wat er in overgangssituaties (bardo’s) kan gebeuren. Aan het einde van ieder hoofdstuk wordt verwezen naar de bijbehorende beoefeningen en reflecties die in het tweede deel beschreven zijn. Deze uitgave wordt aangevuld met verdiepende informatie op websites.

De zeven argumenten om ons met de bardo’s bezig te houden (beoefening 1 in deel 2) sprak mij meteen aan. Dit boek is voor mij een praktische handleiding hoe mijn dagelijks leven te leiden met voor in iedere situatie meerdere ingangen. Een boek om steeds binnen handbereik te hebben.

Het is een helder boek om te lezen, studeren, reflecteren, beoefenen en daarmee je eigen leven en dat van anderen te verrijken. Interessant voor iedereen die meer wil weten van de boeddhistische kijk op leven en sterven, een praktische Nederlandse versie van het beroemde Tibetaans dodenboek zoekt of beroepshalve of in zijn/haar dagelijks leven zieke en stervenden mensen ontmoet. Boeddhistische termen worden duidelijk uitgelegd, waardoor het ook voor niet-boeddhisten goed te volgen is. Echt een boek dat het leven waardevoller maakt. Aanrader!

Sebo Ebbens was werkzaam in het onderwijs. Op zoek naar een manier waarop het boeddhisme een rol zou kunnen spelen bij de vernieuwing van het onderwijs, kwam hij in aanraking met de boeddhistisch geïnspireerde Naropa Universiteit in Boulder (VS). Aan deze universiteit heeft hij een aantal jaren lesgegeven. In 2010 richtte Sebo Ebbens Nalandabodhi Nederland op waar hij lesgeeft in meditatie en Tibetaans boeddhisme. Ook zijn intense ervaring tijdens de ziekte en het sterfbed van zijn zoon Alban die op 24-jarige leeftijd aan leukemie overleed heeft bij het schrijven van dit boek een rol gespeeld’.