Stralend in de wereld. De vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijkse leven

: Overzicht boek over de vijf Tibetaanse wijsheden

Van het boek ‘Stralend in de wereld, ‘De vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijkse leven’ is sinds september 2024 een 2e herziene versie verkrijgbaar.

Het boek beschrijft hoe we de vijf Tibetaanse wijsheden/stijlen kunnen inzetten in ons dagelijks leven. Het is overigens ook mogelijk om van die wijsheden/stijlen gebruik te maken tijdens en na ons sterven. Zie de foto van de voorkant van dat boek hiernaast.
Ook deze herziene druk is bij Asoka uitgegeven. Dit boek kost in de boekwinkel E 22,95,

Het boek is ook te verkrijgen via de docent als er cursussen over worden gegeven. Het kost dan E 19,-. Even verderop is een beschrijving van de drie delen van het boek te vinden.

Een paar opmerkingen vooraf:

  • Er is Informatie te vinden over cursussen die momenteel worden aangeboden, eventueel ook over de vijf stijlen/wijsheden, door te klikken op open activiteiten.
  • Er is een aanbod aan cursussen en dergelijke te vinden, waaronder die over de vijf stijlen/wijsheden, door te klikken op aanbodHet is daarnaast altijd mogelijk om naar aanleiding van het aanbod zelf een cursus te organiseren. 
  • Er is meer informatie te vinden over de vijf stijlen/wijsheden door te klikken op: inleiding vijf stijlen/wijsheden op de website toegepast-boeddhisme.
  • Er is informatie te vinden over een algemeen raamwerk achter de drie boeken, ook het boek oer de vijf wijsheden. Klik daartoe op zeven lessen uit het Tibetaanse dodenboek voor ons leven.

Klik op contact voor mogelijke vragen.

Extra informatie: er is in 2017 ook een boek over de vijf wijsheden, stijlen verschenen voor studenten van 16-26 jaar. Dat is het boek ‘Vijf x Eigen-Wijs, Vijf stijlen voor een veelzijdige persoonlijke en professionele ontwikkeling‘. Dat boek is uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers en bedoeld voor het onderwijs. De benadering van de vijf stijlen blijkt veel jongeren aan te spreken. Het wordt ook op een aantal scholen gebruikt. Dat boek is vrij van elk boeddhistisch jargon).

Opzet eerste deel van het boek, de hoofdstukken 1 t/m 6

In deel één van dit boek maken we kennis met de vijf verschillende stijlen/wijsheden. De boeddhistische naamgeving van de vijf stijlen is intact gelaten. Er wordt gesproken over de vajra-stijl, de ratna-stijl, de padma-stijl, de karma-stijl en de boeddha-stijl. 

In de eerste vijf hoofdstukken leren we de kwaliteiten van de open, de gesloten en de vastgelopen manifestaties van elk van de stijlen/wijsheden kennen. De kwaliteiten van elke stijl/wijsheid worden zo zuiver mogelijk besproken. Dat lijkt een versimpeling, maar het helpt om duidelijk te krijgen wat precies diens kwaliteiten zijn. Zo leren we een stijl of wijsheid goed kennen. In ons dagelijks leven is er vaak sprake van een vermenging van twee of drie favoriete stijlen/wijsheden. Maar om een bepaalde stijl/wijsheid beter te leren kennen, worden ze hier apart besproken. 

In hoofdstuk 6 worden de vijf stijlen/wijsheden op 4 verschillende wijzen samengevat. Er is ongetwijfeld een samenvatting bij die de lezer aanspreekt.

Om ons de vijf stijlen/wijsheden eigen te maken, om hun sfeer goed te kunnen proeven, beschrijven we in hoofdstuk 7 bij elk van hen een verscheidenheid aan oefeningen. Daarmee kunnen we de stijlen/wijsheden wat beter ervaren. Door de oefeningen te doen, krijgen we er meer gevoel bij. 

Opzet tweede deel van het boek, de hoofdstukken 7 t/m 10

Het  tweede deel van dit boek gaat dieper in op de redenen voor het ontwikkelen van openheid en vandaar uit contact maken met de wereld. Waarom zouden we dat willen? Wat levert het op voor onszelf en voor anderen? Als we goed gemotiveerd zijn, leren we verschillende methoden en technieken kennen om openheid te ontwikkelen. Die worden ook in dit deel aangereikt.

In hoofdstuk 8 is met name aandacht voor het belang om ons te openen. Als we ons openen is er een grotere kans dat de 5 wijsheden zichzelf spontaan tonen. Bovendien voelen we ons in onze openheid veel beter dan wanneer we gesloten zijn.
Hoofdstuk 9 beschrijft hoe we ons kunnen openen en hoe we open kunnen blijven. Dat gaat met name in de omgang met de verschillende emoties die zich in ons en aan ons kunnen voordoen. De krachtigste methode is dat we onze emoties vol herkennen en erkennen. Maar er zijn ook meer eenvoudige methoden.
Hoofdstuk 10 beschrijft hoe we de vijf stijlen en de vijfwijsheden vriendelijk en meedogend kunnen inzetten naar mensen die dat nodig hebben. Onze steun bestaat eruit hen weer te openen. Als dat lukt zijn we hun behulpzame vriend(in).

In deel 2 zijn er her en der verschillende beoefeningen te vinden naast de boefeningen zoals die in bijlage 1 en 2 zijn beschreven.

Drie bijlagen 

In het boek zijn drie bijlagen te vinden.
In bijlage 1 en 2 staan vier beoefeningen beschreven. Zo wordt in bijlage 1 de shamatha meditatie beschreven. Die helpt ons om onze geest te temmen. Met een getemde geest zien we beter hoe we er zelf en zien we beter hoe anderen er voor staan.
In bijlage 2 worden drie beoefeningen aangeboden. Dat zijn de beoefeningen van ‘snelheid vertragen’, van ‘stop, ontspan, kijk en rust’ en van ‘de innerlijke en behulpzame vriend(in)’. Die helpen alle drie om ons te openen.
In bijlage 3 wordt een overzicht gegeven van de reikwijdte van de vijf stijlen, wijsheden. We kunnen die vijf niet alleen gebruiken in relatie met onszelf en anderen. We kunnen die ook inzetten bij de inrichting van ons huis, bij het luisteren naar muziek, bij het genieten van de 4  seizoenen, enzovoort.