Open activiteiten

Open activiteiten rond goed leven en sterven

Rond het boek van Sebo Ebbens: ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’ en rond deze website: ‘Goed Leven en Sterven‘ worden verschillende bijeenkomsten en cursussen aangeboden. De hieronder genoemde activiteiten zijn activiteiten die open staan voor iedereen.
Mocht U zelf een cursus willen organiseren in Uw omgeving, klik dan op aanbod om de verschillende mogelijkheden die er zijn te bekijken, en mail Uw wensen via contact.

Zutphen, zes dinsdagavonden in het najaar over mededogen in de bardos

In overleg met de deelnemers is besloten om in het najaar in dat Bolwerck in Zutphen (Zaadmarkt 112) een nieuwe cursus van zes dinsdagavonden te starten. De avonden zijn van 19.30 uur tot 21.30 uur. Die cursus zal gaan over het verder ontwikkelen en versterken van ons mededogen. Omdat er rekening wordt gehouden met de Corona-richtlijnen kunnen er maximaal 15 mensen meedoen. De kosten bedragen E 120,- voor de 6 avonden.
De avonden gaan over de verschillende beoefeningen rond vriendelijkheid en mededogen zoals die in deel 2 van het boek van Sebo Ebbens beschreven zijn. Tijdens het doen van de verschillende beoefeningen wordt regelmatig verwezen naar deel 1 van het boek. Klik voor een opzet van de cursus op cursus mededogen in Zutphen. De cursus begint op dinsdagavond 29 September en eindigt op 10 november. In de herfstvakantie (20 oktober) is er geen bijeenkomst. 
Het is mogelijk om je al voor deze cursus op te geven. De cursus gaat definitief door. Klik op de cursus mededogen op de website van Dat Bolwerck. Daar kun je ook betalen voor de cursus. Het is verder nodig voor deze cursus om het boek van Sebo Ebbens aan te schaffen: ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’. Bij de boekhandel kost dat E 24,95. Op de eerste avond kan het aangeschaft worden voor E 20,-.

Brummen, open dag op 6 december 2020

Op zondag 6 december zal er in Brummen (vlakbij Zutphen) bij de Vrijzinnigen IJsselstreek een studiedag gehouden worden over de Tibetaans boeddhistische visie op leven en sterven. De dag begint waarschijnlijk rond 10.00 uur. In de ochtend zal er een inleiding zijn over de Tibetaanse visie met daarna een vraag en antwoord. In de middag zal er na de lunch voor diegenen die dat willen een verdieping plaatsvinden op specifieke onderwerpen uit de ochtend. De dag eindigt waarschijnlijk rond 15.00 uur. De dag wordt georganiseerd door de Vrijzinnigen IJsselstreek in Brummen. Klik voor hun website op Vrijzinnigen IJsselstreek. Nadere informatie volgt. 

Besloten activiteiten

* In het najaar van 2020 wordt er een besloten internetcursus gegeven van 8 donderdagavonden in de periode Oktober – November voor leden van Nalandabodhi Nederland. De avonden beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.00 uur. De cursus gaat over de verschillende lojong beoefeningen. Lojong betreft de training van onze geest in mededogen. De eerste avond is op donderdagavond 8 oktober. de laatste op donderdagavond 26 november.
* Op dit moment wordt een aantal mensen individueel gecoacht in de vijf wijsheden. Voor sommigen is het een verdieping van de vijf wijsheden met specifieke beoefeningen. Voor anderen is het een kennismaking in de mogelijkheden die de vijf wijsheden bieden in het werken met en ondersteunen van anderen. In het voorjaar van 2021 zullen over de vijf wijsheden in het Tibetaans boeddhisme openbare cursussen gegeven worden. Over dit onderwerp heeft Sebo Ebbens een boek geschreven: ‘Stralend in de wereld. De vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijks leven’. Dat boek is ook uitgegeven bij Asoka. Klik op de vijf wijsheden op deze website voor meer informatie over de wijsheden.

Activiteiten die vanaf juli 2019 hebben plaats gevonden:

 

Sinds het boek over ‘leven en sterven’ uit is (juli 2019), hebben er een redelijk aantal activiteiten rond het boek plaats gevonden. De hier genoemde activiteiten zijn geweest en staan los van de lopende cursussen die hierboven beschreven staan. De belangrijkste activiteiten tot nu toe: 

* Een workshop de Akademie voor Geestewetenschappen te Utrecht op 26 September over de Tibetaans boeddhistische visie op leven en sterven en de mogelijke consequenties daarvan voor stervensbegeleiding.
* Een lezing in Bredevoort voor de Koppelkerk (via internet) over leven en sterven in Juni 2020. De lezing ging over de 6 bardos, over hoe onze geest eruit ziet, en over de belangrijke rol van vriendelijkheid en mededogen. Na afloop van de lezing was er tijd voor een gesprek. 
* Een cursus van uiteindelijk 9 avonden in Zutphen over leven en sterven in de periode Januari 2020 – September 2020. Na 2 avonden is de cursus vanwege het Corona virus omgezet naar een cursus op zoom van 6 avonden. In September is er een terugkomavond geweest om de vragen die er nog waren, met elkaar door te spreken.
* Een cursus van 6 dagen in Rotterdam over leven en sterven in de periode Januari – Juni 2020. De cursus is na 2 dagen omgezet naar een cursus op internet, met bijeenkomsten van 1,5 uur in de ochtend en 1,5 uur in de middag. 
* Een besloten cursus via internet over het boek voor leden en vrienden van Nalandabodhi in de periode maart t/m eind mei 2020. Die cursus was vooral gericht op de achtergronden van het boek en nam 8 avonden in beslag.
* Een open avond voor geïnteresseerden in Arnhem. De avond vond begin maart 2020 plaats op het Shambhala Centrum te Arnhem;
* Een avond voor vrijwilligers van het Hospice ‘de Liefde’ in Rotterdam. Dit hospice is boeddhistisch (humanistisch) geïnspireerd en zal in maart 2020 de deuren openen. Deze activiteit vond begin december 2019 plaats;
* Twee open avonden in Zutphen. De eerste avond ging over de algemene visie van de Tibetaanse boeddhisten op leven en sterven. De tweede avond ging over de consequenties van dit denken voor ons huidige leven. Deze avonden vonden plaats in November 2019 in Dat Bolwerck;
* Een middag voor leden van Nalandabodhi Nederland begin September 2019.

 

Daarnaast: 
* Vonden er veel gesprekken en mail-uitwisselingen plaats met (gezonde en zieke) mensen over omgaan met ‘leven en sterven’ en ‘sterven en leven’;
* Werd er in de lokale en landelijke pers regelmatig over het boek geschreven en gepraat. Klik op over ons voor meer informatie.