Open activiteiten

Open activiteiten rond goed leven en sterven

Rond het boek van Sebo Ebbens: ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’ en rond deze website: ‘Goed Leven en Sterven‘ worden verschillende bijeenkomsten en cursussen aangeboden. De hieronder genoemde activiteiten zijn activiteiten die open staan voor iedereen.
Mocht U zelf een cursus willen organiseren in Uw omgeving, klik dan op aanbod om de verschillende mogelijkheden die er zijn te bekijken, en mail Uw wensen via contact.

Zutphen, een uitloop in het najaar

Afgelopen maart en april zijn er acht open dinsdagavonden georganiseerd geweest over het onderwerp ‘Leven en sterven’ in Zutphen. De cursus is voorbij, heeft tot 28 april geduurd, en heeft uiteindelijk grotendeels via internet plaats gevonden. Er wordt in het vroege najaar nog één avond georganiseerd om elkaar nog een keer te ontmoeten en met elkaar (binnen de Corona richtlijnen) de belangrijkste openstaande vragen te bespreken. Die avond zal plaatsvinden op dinsdagavond 15 September van 19.30 – uiterlijk 21.30 uur. De deelnemers hebben een uitnodiging ontvangen.
Deze avond vindt plaats in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen. 

Zutphen, zes dinsdagavonden in het najaar over mededogen in de bardos

In overleg met de deelnemers is besloten om in het najaar in dat Bolwerck in Zutphen (Zaadmarkt 112) een nieuwe cursus van zes dinsdagavonden te starten. De avonden zijn van 19.30 uur tot 21.30 uur. Die cursus zal gaan over het verder ontwikkelen en versterken van ons mededogen. Er kunnen maximaal 15-20 mensen meedoen bezien vanuit de Corona richtlijnen. De kosten bedragen E 120,- voor de 6 avonden.
De avonden gaan over de verschillende beoefeningen rond vriendelijkheid en mededogen zoals die in deel 2 van het boek van Sebo Ebbens beschreven zijn. Tijdens het doen van de verschillende beoefeningen wordt regelmatig verwezen naar deel 1 van het boek. Klik voor een opzet van de cursus op cursus mededogen in Zutphen. De cursus begint op dinsdagavond 29 September en eindigt op 10 november. In de herfstvakantie (20 oktober) is er geen bijeenkomst.
Het is mogelijk om je al voor deze cursus op te geven.Klik op de cursus mededogen op de website van Dat Bolwerck. Daar kun je ook betalen voor de cursus. Het is verder nodig voor deze cursus om het boek van Sebo Ebbens aan te schaffen: ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’. Bij de boekhandel kost dat E 24,95. Op de eerste avond kan het aangeschaft worden voor E 20,-.

Nederland, acht zondagochtenden in het najaar over visualisaties rond mededogen 

Op basis van de wensen van deelnemers van eerdere cursussen over leven en sterven is besloten om in het najaar op internet (via Zoom) een cursus van acht zondagmorgens te starten over mededogen in de bardos. Het gaat dan zowel om de bardo van ons leven als om de bardos rond het sterven. De cursus vindt plaats op zondagochtenden van 11.15 uur tot 12.30 uur en wordt gegeven door Sebo Ebbens. Op een vriendelijke en meedogende manier omgaan met én onszelf én anderen blijkt een onderwerp te zijn dat er bij de gesprekken over leven en sterven uitspringt (tezamen met de vijf wijsheden). Het is bij deze cursus nodig het boek ‘Op de golven van geboorte en dood’ van Sebo Ebbens aan te schaffen. De verschillende beoefeningen zijn in deel 2 van het boek te vinden. Het zal vooral gaan over de beoefeningen van essentiële phowa, van Chenrezig (Avalokiteshvara) en van Amitabha. Wellicht is er tijd voor meer visualisaties. Zie voor meer informatie over dit onderwerp het 1e onderdeel van het aanbod rond vriendelijkheid en mededogen. De cursus zal starten op zondagmorgen 4 oktober en duren tot en met zondagmorgen 22 november. Het is mogelijk je nu al via de mail van leven en sterven aan te melden. De kosten bedragen E 55,- voor de 8 bijeenkomsten.

Brummen, open dag op 6 december 2020

Op zondag 6 december zal er in Brummen (vlakbij Zutphen) bij de Vrijzinnigen IJsselstreek een studiedag gehouden worden over de Tibetaans boeddhistische visie op leven en sterven. De dag begint waarschijnlijk rond 10.00 uur. In de ochtend zal er een inleiding zijn over de Tibetaanse visie met daarna een vraag en antwoord. In de middag zal er na de lunch voor diegenen die dat willen een verdieping plaatsvinden op specifieke onderwerpen uit de ochtend. De dag eindigt waarschijnlijk rond 15.00 uur. De dag wordt georganiseerd door de Vrijzinnigen IJsselstreek in Brummen. Klik voor hun website op Vrijzinnigen IJsselstreek. Nadere informatie volgt. 

Besloten bijeenkomsten

* In het najaar van 2020 wordt er voor de leden van Nalandabodhi Nederland een besloten internetcursus gegeven van 8 donderdagavonden in de periode Oktober – November. De avonden beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.00 uur. De cursus gaat over de verschillende lojong beoefeningen (mededogen). De eerste avond is op donderdagavond 8 oktober. de laatste op donderdagavond 26 november.
* Op Zaterdag 26 September wordt er een studiedag gegeven voor de Akademie voor Geestewetenschappen te Utrecht. Deze dag is alleen toegankelijk voor de mensen die daar een opleiding doen.

Activiteiten die vanaf juli 2019 hebben plaats gevonden:

Sinds het boek over ‘leven en sterven’ uit is (juli 2019), hebben er een redelijk aantal activiteiten rond het boek plaats gevonden. De hier genoemde activiteiten zijn geweest en staan los van de lopende cursussen die hierboven beschreven staan. De belangrijkste activiteiten tot nu toe waren:
* Een lezing in Bredevoort voor de Koppelkerk (via internet) over leven en sterven in Juni 2020. De lezing ging over de 6 bardos, over hoe onze geest eruit ziet, en over de belangrijke rol van vriendelijkheid en mededogen. Na afloop van de lezing was er tijd voor een gesprek. 
* Een cursus van 6 dagen in Rotterdam over leven en sterven in de periode Januari – Juni 2020. De cursus is na 2 dagen omgezet naar een cursus op internet, met 1,5 uur in de ochtend en 1,5 uur in de middag. 
* Een besloten cursus via internet over het boek voor leden en vrienden van Nalandabodhi in de periode maart t/m eind mei 2020. Die cursus was vooral gericht op de achtergronden van het boek en nam 8 avonden in beslag.
* Een open avond voor geïnteresseerden in Arnhem. De avond vond begin maart 2020 plaats op het Shambhala Centrum te Arnhem;
* Een avond voor vrijwilligers van het Hospice ‘de Liefde’ in Rotterdam. Dit hospice is boeddhistisch (humanistisch) geïnspireerd en zal in maart 2020 de deuren openen. Deze activiteit vond begin december 2019 plaats;
* Twee open avonden in Zutphen. De eerste avond ging over de algemene visie van de Tibetaanse boeddhisten op leven en sterven. De tweede avond ging over de consequenties van dit denken voor ons huidige leven. Deze avonden vonden plaats in November 2019 in Dat Bolwerck;
* Een middag voor leden van Nalandabodhi Nederland begin September 2019.

Daarnaast: 
* Vonden er veel gesprekken en mail-uitwisselingen plaats met (gezonde en zieke) mensen over omgaan met ‘leven en sterven’ en ‘sterven en leven’;
* Werd er in de lokale en landelijke pers regelmatig over het boek geschreven en gepraat. Klik op over ons voor meer informatie.