Open activiteiten

Open activiteiten rond goed leven en sterven

Rond het boek van Sebo Ebbens: ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’, rond deze website: ‘Goed Leven en Sterven‘, rond ‘Vriendelijkheid en mededogen‘ en rond ‘de vijf Tibetaans boeddhistische wijsheden‘ worden verschillende bijeenkomsten en cursussen aangeboden. De hieronder genoemde activiteiten zijn activiteiten die open staan voor iedereen. 

In het najaar van 2020 is er in cursussen veel aandacht voor de ontwikkeling van mededogen in de verschillende bardos. In het voorjaar van 2021 zal er in de cursussen veel aandacht zijn voor de vijf Tibetaanse wijsheden in de verschillende bardos. Zowel mededogen als de vijf Tibetaanse wijsheden zijn een integraal onderdeel van de Tibetaans boeddhistische visie op leven en sterven.
In alle gevallen is het altijd mogelijk om zelf een cursus te organiseren over (de visie op) leven en sterven, over mededogen, of over de vijf wijsheden), Klik voor meer informatie op aanbod voor de verschillende mogelijkheden, en mail Uw wensen via contact.

Zutphen, zes dinsdagavonden in het najaar over mededogen in de bardos

In overleg met de deelnemers is er in het najaar in dat Bolwerck in Zutphen (Zaadmarkt 112) een nieuwe cursus van zes dinsdagavonden te starten. De avonden zijn van 19.30 uur tot 21.30 uur. Omdat er rekening wordt gehouden met de Corona-richtlijnen kunnen er maximaal 15 mensen meedoen. De kosten bedragen E 120,- voor de 6 avonden.
De avonden gaan over de verschillende beoefeningen rond vriendelijkheid en mededogen zoals die in deel 2 van het boek van Sebo Ebbens beschreven zijn. Tijdens het doen van de verschillende beoefeningen wordt regelmatig verwezen naar deel 1 van het boek. Klik voor een opzet van de cursus op cursus mededogen in Zutphen. De cursus is begonnen op dinsdagavond 29 September en zal eindigen op 10 november. In de herfstvakantie (20 oktober) is er geen bijeenkomst.

Brummen, open dag in december. Deze dag gaat vanwege het corona niet door

De geplande studiedag op zondag 6 december zal niet doorgaan. De reden is het corona. Er zal geprobeerd worden om de dag in het voorjaar alsnog in te plannen. Als dat zo is, zal dat hier vermeld worden.   
Klik voor de website van de organisatie op Vrijzinnigen IJsselstreek

De vijf Tibetaanse wijsheden.
Cursus via internet op donderdagavonden in  Januari – Maart 2021

In de periode van eind januari tot en met eind maart 2021 zal er een cursus gegeven worden van 8 avonden over de vijf Tibetaanse Klik voor meer informatie over de wijsheden op de vijf Tibetaanse wijsheden.
De cursus vindt plaats op donderdagavonden van 19.30 – 21.00 uur op internet via zoom. Deelnemers die zich opgeven krijgen de code voor de zoomverbinding tijdig toegestuurd. Er kunnen maximaal 15 mensen meedoen. Om 19.30 uur gaat de zoom open. Om 19.40 uur begint de cursusavond. Het is al mogelijk je voor deze cursus op te geven via de mail van deze website. In een latere fase is het nodig voor de cursus te betalen aan Nalandabodhi Nederland.

De data voor de cursus zijn de donderdagavonden: 28 januari, 4 februari, 11 februari, 18 februari, 4 maart, 11 maart. 18 maart en 25 maart. Op 25 februari is er geen cursusavond vanwege de krokus vakantie.

De kosten voor de 8 cursusavonden bedragen E 80,-. De cursus wordt gegeven door Sebo Ebbens. Het is bij deze cursus nodig zijn boek aan te schaffen. Dat boek heet: ‘Stralend in de wereld. De vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijks leven’. Het is uitgegeven bij Asoka. Omdat het boek is uitverkocht is het mogelijk een reprint te bestellen. Het is mogelijk dat te bestellen bij de boekhandel. Het is ook mogelijk dat te bestellen bij Sebo Ebbens via de mail op deze website (helaas komen er dan verzendkosten bij). 

De vijf Tibetaanse wijsheden in Zutphen.
Februari -Maart 2021

In het voorjaar van 2021 wordt er in Zutphen op 7 dinsdagavonden een cursus georganiseerd over de vijf wijsheden uit het Tibetaans boeddhisme. De cursus zal plaatsvinden in Dat Bolwerck in Zutphen. De cursus wordt gegeven door Sebo Ebbens. Het gaat om de dinsdagavonden: 2 februari, 9 februari, 16 februari, (er is geen avond op 23 februari vanwege de krokusvakantie), 2 maart, 9 maart, 16 maart, en 23 maart. De avonden beginnen om 19.30 uur en duren uiterlijke tot 21.30 uur. Halverwege de avond is er een pauze met koffie en thee. Tijdens de avonden zijn de corona maatregelen van kracht, indien dat nog nodig is. 

De kosten voor de avonden bedragen E 120,-. Het is verder nodig om het boek van Sebo Ebbens aan te schaffen: ‘Stralend in de Wereld. De vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijks leven’. Het boek is uitgegeven door Asoka. Het boek is met een lichte korting verkrijgbaar aan het begin van de cursus (het boek is een reprint omdat het boek is uitverkocht). Ook is het boek als reprint verkrijgbaar bij de boekhandel. Het is mogelijk je voor deze cursus op te geven door te klikken op cursus Dat Bolwerck. Het is ook mogelijk om daar te betalen om je inschrijving definitief te maken. Er kunnen aan deze cursus maximaal 20 mensen meedoen.

Meer informatie over de vijf wijsheden is te vinden door te klikken op vijf wijsheden op deze website.
Voor meer informatie over de opzet van de zeven avonden, klik op cursus in Zutphen.

De cursus gaat eerst over hoe we de stijlen en wijsheden bij onszelf kunnen herkennen in zowel de open als de gesloten vorm. Daarna is er aandacht voor hoe we de stijlen en wijsheden bij anderen kunnen herkennen, en hoe we ons daarbij verder kunnen openen.

Besloten activiteiten

 * In het najaar van 2020 wordt er een besloten internetcursus gegeven van 8 donderdagavonden in de periode Oktober – November voor leden van Nalandabodhi Nederland. De avonden beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.00 uur. De cursus gaat over de verschillende lojong beoefeningen. Lojong gaat over het vertrouwd raken van onze geest met vriendelijkheid en mededogen. De eerste avond is op donderdagavond 8 oktober, de laatste op donderdagavond 3 december.
* Op dit moment wordt een aantal mensen individueel gecoacht in de vijf wijsheden. Voor sommigen is het een verdieping van de vijf wijsheden met specifieke beoefeningen. Voor anderen is het een kennismaking in de mogelijkheden die de vijf wijsheden bieden in het werken met en ondersteunen van anderen. In het voorjaar van 2021 zullen over de vijf wijsheden in het Tibetaans boeddhisme openbare cursussen gegeven worden. Zie boven. Over dit onderwerp heeft Sebo Ebbens een boek geschreven: ‘Stralend in de wereld. De vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijks leven‘. Dat boek is ook uitgegeven bij Asoka. Dat boek is op dit moment alleen als reprint te verkrijgen omdat het is uitverkocht. Klik op de vijf wijsheden op deze website voor meer informatie over de wijsheden.

Activiteiten die vanaf juli 2019 hebben plaats gevonden: 

Sinds het boek over ‘leven en sterven’ uit is (juli 2019), hebben er een redelijk aantal activiteiten rond het boek plaats gevonden. De hier genoemde activiteiten zijn geweest en staan los van de lopende cursussen die hierboven beschreven staan. De belangrijkste activiteiten tot nu toe waren: 

* Een workshop de Akademie voor Geestewetenschappen te Utrecht op 26 September over de Tibetaans boeddhistische visie op leven en sterven en de mogelijke consequenties daarvan voor stervensbegeleiding.
* Een lezing in Bredevoort voor de Koppelkerk (via internet) over leven en sterven in Juni 2020. De lezing ging over de 6 bardos, over hoe onze geest eruit ziet, en over de belangrijke rol van vriendelijkheid en mededogen. Na afloop van de lezing was er tijd voor een gesprek.
* Een cursus van 9 avonden in Zutphen over leven en sterven in de periode Januari 2020 – September 2020. Na 2 avonden is de cursus vanwege het Corona virus omgezet naar een cursus op zoom van 6 avonden. In September is er een terugkomavond geweest om de vragen die er nog waren, met elkaar door te spreken.
* Een cursus van 6 dagen in Rotterdam over leven en sterven in de periode Januari – Juni 2020. De cursus is na 2 dagen omgezet naar een cursus op internet, met bijeenkomsten van 1,5 uur in de ochtend en 1,5 uur in de middag.
* Een besloten cursus via internet over het boek voor leden en vrienden van Nalandabodhi in de periode maart t/m eind mei 2020. Die cursus was vooral gericht op de achtergronden van het boek en nam 8 avonden in beslag.
* Een open avond voor geïnteresseerden in Arnhem. De avond vond begin maart 2020 plaats op het Shambhala Centrum te Arnhem;
* Een avond voor vrijwilligers van het Hospice ‘de Liefde’ in Rotterdam. Dit hospice is boeddhistisch (humanistisch) geïnspireerd en zal in maart 2020 de deuren openen. Deze activiteit vond begin december 2019 plaats;
* Twee open avonden in Zutphen. De eerste avond ging over de algemene visie van de Tibetaanse boeddhisten op leven en sterven. De tweede avond ging over de consequenties van dit denken voor ons huidige leven. Deze avonden vonden plaats in November 2019 in Dat Bolwerck;
* Een middag voor leden van Nalandabodhi Nederland begin September 2019. 

Daarnaast:
* Vonden er veel gesprekken en mail-uitwisselingen plaats met (gezonde en zieke) mensen over omgaan met ‘leven en sterven’ en ‘sterven en leven’;
* Werd er in de lokale en landelijke pers regelmatig over het boek geschreven en gepraat. Klik op over ons voor meer informatie.