Cursus op internet over leven en sterven, najaar 2021

Op donderdag 7 oktober, start op internet de cursus over ‘de boeddhistische visie op goed leven en goed sterven’. De avonden beginnen om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. De cursus vindt plaats op zoom. De avonden zijn gebaseerd op het boek van Sebo Ebbens, Op de golven van geboorte en dood. Het is voor deze cursus daarom nodig het boek in het bezit te hebben. Zie hiernaast. De cursus wordt ook gegeven door Sebo Ebbens. 

De 7 avonden zijn globaal als volgt opgezet: 

Op de eerste avond (7 oktober) bespreken we met elkaar hoofdstuk 1 van het boek ‘Op de golven van geboorte en dood’. Ook wordt er een inleiding in de eerste meditatie gegeven. Het zal gaan om beoefening 4, shamatha meditatie. Na afloop van de inleiding is er de mogelijkheid om met elkaar in discussie te gaan over het 1e hoofdstuk.

Op de tweede avond (14 oktober) gaan we in op de vragen rond het 1e hoofdstuk. We beoefenen weer kort. Daarna wordt hoofdstuk 2 bespreken: de natuurlijke bardo van leven. Na de inleiding is er de mogelijkheid om op dat hoofdstuk met vragen en discussies dieper in te gaan. 

De overige avonden hebben dezelfde opbouw. Zo beginnen we met vragen over de avond daarvoor. Zo beoefenen we één van de beoefeningen. Zo bespreken we op de derde avond (21 oktober) hoofdstuk 3, op de 4e avond (28 oktober) hoofdstuk 4, op de vijfde avond (4 november) hoofdstuk 5, op de zesde avond (11 november) hoofdstuk 6, en op de 7e en laatste avond (18 november) hoofdstuk 7. 

Het plan is om tijdens deze cursus 3 beoefeningen te doen. Dat zijn de shamatha meditatie (beoefening 4), de tonglen beoefening (beoefening 9) en beoefening van de innerlijke vriend(in) (beoefening 16). Hopelijk is er genoeg tijd om ze alle drie te doen. 

Ongeveer 15 minuten vooraf aan 19.30 uur en ongeveer 15 minuten na 21.00 uur is het mogelijk om op zoom wat informele tijd met elkaar door te brengen. 

Hopelijk wordt het een plezierige en leerzame cursus.