Dordrecht. Vijf open studiedagen

Uitnodiging

Rond het nieuwe boek van Sebo Ebbens: ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’ en rond de inhouden van deze website wordt in Dordrecht in het voorjaar van 2020 een vijfdaagse cursus aangeboden. De vijf dagen staan open voor iedereen die in dit onderwerp geïnteresseerd is. Omdat de cursus op het boek gebaseerd is, is het nodig het boek aan te schaffen. Het boek kan op de eerste bijeenkomst tegen een gereduceerd bedrag (E 20,-) aangeschaft worden.

Data
De bijeenkomsten worden gehouden op de data: zondag 26 januari, zondag 23 februari, zondag 29 maart, zaterdag 25 april, en zondag 31 mei (?? Deze laatste dag zal nog veranderen. Het is de 1e Pinksterdag).

Het programma in grote lijnen
Op de open dagen worden in elk geval aandacht besteed aan de eerste zeven hoofdstukken van het theoriegedeelte van het boek in 7 dagdelen (3,5 dag). De hoofdstukken gaan over resp. overgangen in ons dagelijks leven. In de rest van de hoofdstukken gaat het over de overgangen in de cyclus van leven en dood: de natuurlijke bardo van leven (ons leven), de bardo van meditatie (vormen van meditatie), de bardo van dromen en slapen (er is vooral aandacht voor dromen), de pijnlijke bardo van sterven (het proces van ons sterven), de heldere bardo van dharmata (de periode vlak na het sterven) en de karmische bardo van worden (het proces van wedergeboorte).

Naast een inleiding in deze zeven onderwerpen, de bijbehorende vraag- en antwoord sessies, en de discussies en gesprekken daarover, gaat het in die dagdelen ook over bijbehorende beoefeningen. Bij de beoefeningen gaat het om verschillende vormen van meditatie, reflecties, en visualisaties. Deze beoefeningen verhelderen de verschillende fasen in het leven en sterven.

Afhankelijk van de belangstelling van de deelnemers kunnen deze onderwerpen worden uitgebreid met eigen discussies, of discussies zoals die op deze website te vinden zijn.

Praktische gegevens
De cursus in Dordrecht wordt gegeven door de schrijver van het boek, Sebo Ebbens. Ondersteuning op de studiedagen vindt plaats door Liza van Dorp. De kosten voor de cursus zijn E 130,- . Je kunt je voor de cursus opgeven bij Liza van Dorp. Haar mail is: info@azil.nl. Je kunt je ook opgeven via contact op deze website. Als je mee wilt doen, kun je het bedrag van E 130,- overmaken op rekening NL85 RABO 0147 3532 62 ten name van E.G. Verdaas van Dorp, onder vermelding van ‘studiedagen Leven en Sterven’.

De dagen beginnen om 10.00 uur en duren tot 16.00 uur. Er is een pauze van 12.30 – 13.30 uur. Koffie en thee zijn bij het programma inbegrepen. De deelnemers dienen een eigen lunch mee te nemen.

De cursus wordt gehouden bij Azil Centrum voor Levenskunst, Mauritsweg 157 C in Dordrecht. Het centrum is 3 minuten lopen van het station in Dordrecht. Er kunnen maximaal 15 mensen meedoen. De cursus gaat door als er minstens 8 deelnemers zijn.

De deelnemers krijgen ongeveer een week voor de eerste bijeenkomst een uitnodiging met een programma voor die dag.