Cursus mededogen, de 8 coupletten van Langri Tangpa

Deze cursus bestaat uit zes avonden, waarin in 8 coupletten diverse facetten van mededogen met elkaar worden besproken. De 8 coupletten komen van Langri Tangpa. Zie de foto hiernaast.

De opbouw van de cursus
De acht coupletten kennen een opbouw in drie stappen, waarin diverse adviezen en richtlijnen worden gegeven om ons helpen om ons mededogen verder te ontwikkelen en te versterken. De drie stappen zijn de volgende: 

  1. Gelijkwaardigheid tussen zelf en ander. Over dit onderwerp gaan de coupletten1 t/m 6. De 6 coupletten gaan respectievelijk over gelijkwaardigheid (couplet 1), over hoe we de kans op gelijkwaardigheid groter maken als we ons bescheiden opstellen (couplet 2), over welke belemmeringen of belemmerende emoties we hebben of die zich kunnen voordoen, die ons van die gelijkwaardigheid afhouden (couplet 3), over hoe we met een houding van mededogen kunnen omgaan met lastige mensen (want die zijn er, couplet 4), over hoe we in onze omgang met anderen in lastige situaties ook aandacht kunnen besteden aan het perspectief van die ander in die situaties (couplet 5), over we kunnen omgaan met onze familie en vrienden en vriendinnen, met name als we ons door hen gekwetst weten (couplet 6).  
  2. Uitwisselen zelf en ander. Couplet 7 gaat over hoe, nu we in staat zijn ons redelijk gelijkwaardig naar anderen op te stellen, we ons kunnen openen voor het lijden en gedoe van anderen, zonder de andere daarin tekort te doen. Dit wordt vormgegeven in de beoefening van tonglen. Tonglen in het Tibetaans betekent ‘nemen en geven’.
  3. Ons lichtvoetig opstellen. In couplet 8 wordt besproken hoe belangrijk het is om ons in ons mededogen naar onszelf en anderen lichtvoetig op te stellen. Als wedt doen nemen we de anderen (en onszelf) wel serieus maar niet te serieus. Als we dat doen worden situaties werkbaarder.We doen dat door aandacht te besteden aan het boeddhistische concept van onderling afhankelijkheid.

De zes avonden
Zie hieronder hoe de 6 avonden in grote lijnen zijn gepland. In de praktijk van een cursus als deze geeft het meer de intentie weer. Vaak krijgen de avonden door de inbreng van de deelnemers een eigen verloop. Dat is prima.

Het plan is om tijdens de eerste drie avonden de eerste 6 coupletten met elkaar te bespreken en van voorbeelden te voorzien; om tijdens de 4e avond couplet 7 met elkaar te bespreken en van voorbeelden te voorzien; en om tijdens de 5e avond couplet 8 met elkaar te bespreken en daarvan de consequenties te bekijken. Tijdens de 6e avond kunnen die onderwerpen besproken worden die zijn blijven liggen. Ook is er eventueel tijd voor een mogelijke uitloop van de eerste 5 avonden.

We hopen natuurlijk op een sfeervolle, levendige en leerzame cursus.
Sebo Ebbens