Aanbod begeleiding Sebo Ebbens

Op dit moment geef ik veel les op basis van de drie door mij geschreven boeken, en op basis van een net in eigen beheer verschenen boekje over mededogen (De 59 spreuken van Atisha). De drie boeken kennen veel mogelijkheden om inzichten in het eigen leven toe te passen. Zie voor de eerste drie boeken de homepage. Klik voor de lessen die nu gaande zijn of binnenkort beginnen op open activiteiten. Zie daar ook de activiteiten die in de afgelopen periode hebben plaatsgevonden. Dat geeft een goede indruk van het grote aantal mogelijkheden dat er is.

Daarnaast begeleid ik mensen bij verlies. Ik maak daarbij met name gebruik van de inzichten zoals die beschreven zijn in mijn boek ‘Op de golven van geboorte en dood’. Dat gaat om mensen die stervende zijn, mensen die ernstig ziek zijn en hun sterven in zicht hebben, mensen die angstig zijn voor mogelijk sterven, en geliefden van hen die stervende zijn of gestorven zijn.  

Ook coach ik regelmatig mensen op inzichten uit de andere twee boeken. Zo maken de inzichten van de vijf Tibetaanse wijsheden uit het boek ‘Stralend in de Wereld‘ bijvoorbeeld conflicten helder. Ook maken ze duidelijk waar mogelijkheden voor eigen groei zitten. Zo geven inzichten uit het het boek ‘Vriendelijk en vol mededogen‘ mogelijkheden aan waar we onze vriendelijkheid en mededogen het kunnen versterken en verdiepen voor zowel onszelf als anderen. 

Over mijzelf
Ik ben ruim 40 jaar Tibetaans boeddhist. Ik ben daar altijd actief in geweest, naast mijn werkzaamheden in en voor het onderwijs. In het onderwijs was ik leraar, directeur onderwijs, en onderwijsbegeleider. ik ben gepromoveerd op het onderwerp ‘Zelfstandig Leren’. Naar aanleiding daarvan heb ik samen met Simon Ettekoven drie boeken over leren geschreven: Effectief Leren; Samenwerkend Leren; en Actief Leren. Van die boeken zijn er tezamen ruim 130.0000 verkocht. Ik heb ook 12 jaar lesgegeven aan de boeddhistisch-geïnspireerde Naropa Universiteit in Boulder in de Verenigde Staten. Dat gebeurde in de ‘Masters of Arts of Contemplative Education’. Daar heb ik bijzonder veel geleerd over hoe we inzichten uit het boeddhisme in ons eigen leven kunnen gebruiken.

Sinds mijn pensioen geef ik veel les en schrijf ik boeken en artikelen over het Tibetaans boeddhisme. Ik ben lid van Nalandabodhi Nederland, een studiegroep binnen Nalandabodhi Internationaal. Deze organisatie wordt geleid door Dzogchen Ponlop Rinpoche. Van hem ben ik student. Ik volg zijn lessen en doe de door hem voorgestelde beoefeningen. De Nalandabodhi organisatie is een organisatie die probeert de Tibetaans boeddhistische inzichten te integreren met het Westerse denken. 

Mijn activiteiten zijn sterk geïnspireerd door mijn beoefening; mijn vroegere werk in de Verenigde Staten op Naropa Universiteit; mijn lidmaatschap van Nalandabodhi en de contacten met de leraar Dzogchen Ponlop Rinpoche; de vele lessen die ik geef, gaf, en volg; en het overlijden van mijn zoon ruim 11 jaar geleden (hij overleed aan acute leukemie). 

Sebo Ebbens